Найменші метелики у світі: ТОП-12 види – фото, назви, опис

Найменші метелики у світі – фото, назви, опис

Навіть найбільші метелики у світі мають порівняно незначні габарити. Наприклад, птахокрилка королеви Олександри легко розміщується на долоні людини. Проте у природі існують майже мініатюрні метелики, яких взагалі складно помітити. Вони еволюціонували до крихітних розмірів, щоб мати змогу запилювати дуже маленькі квіти. Нижче наведені найменші метелики у світі з фото та описом.

Маленькі метелики України: дукачик грянець (Lycaena phlaeas)

Ці красиві невеликі метелики з леопардовими плямами на тілі мають розмір близько 3-4 см. Подібно до більшості маленьких різновидів, вони є представниками родини Синявцеві.

Маленькі метелики України - дукачик грянець (Lycaena phlaeas)

Поширені ці метелики на теренах Європи, півночі Африки, Азії (за винятком тропіків) та на заході Північної Америки. В Україні їх можна побачити майже на всій території. Найчастіше за все дукачик грянець зустрічається на старих полях та узбіччі доріг.

Верхня частина у цих метеликів коричнево-сіра з тигроподібними чорно-помаранчевими плямами. Нижня частина крил сріблясто-сіра, вкрита чорними плямами. Внизу нижньої пари крил помітна червоно-помаранчева смужка.

Метелик «Сиве пасмо» (Strymon melinus)

Ці дрібні метелики належать до родини Синявцеві. На теренах Північної Америки вони є одними з найпоширеніших представників свого роду. Також ці метелики зустрічаються по всій Центральній Америці та на півночі Південної Америки.

Маленькі метелики - «Сиве пасмо» (Strymon melinus)

Розмах крил у дорослих особин сягає 2-3,2 см. Верхня частина крил сіра з помаранчевою плямою на задньому краю. Нижній бік крил світло-сірий з білими та чорними лініями та помаранчевими і синіми плямами на краях біля хвостових відростків нижньої пари крил.

Ці мініатюрні метелики зустрічаються у різноманітному середовищі. Вони живуть як у тропічних лісах та горах, так і у лісистих місцевостях та луках помірного клімату. Крім того, їх можна побачити у містах та на сільськогосподарських угіддях.

Маленькі метелики з фото: звичайний картатий стрибун (Pyrgus communis)

Ці маленькі метелики належать до родини Головчаки (Товстоголовки). Розмах крил у них становить від 1,9 до 3,2 см. Впізнаний вигляд цим метеликам надає шаховий візерунок на крилах.

Самці зазвичай мають ширші смужки, ніж самиці. Тіло у цих маленьких метеликів блакитно-сіре, з невеликою кількістю «пуху», який властивий всім товстоголовкам.

Маленькі метелики з фото - звичайний картатий стрибун (Pyrgus communis)

Найчастіше за все ці маленькі метелики зустрічаються на півночі США. Загальний ареал їх поширення охоплює майже всі території Сполучених Штатів та південь Канади.

Іноді вони зустрічаються й у Мексиці. Сади, парки, поля, узбіччя доріг, береги річок, низини та передгір’я – типове середовище існування цих маленьких метеликів.

Маленькі метелики: східноблакитний синявець (Everes comyntas)

Цей вид маленьких метеликів доволі поширений на сході Північної Америки. Крім того, він зустрічається у Центральній Америці, на західному узбережжі США та на півдні Канади. Вид належить до родини Синявцеві, представники якої вважаються одними з найменших метеликів за розміром.

Розмах крил у східноблакитного синявця варіюється у межах 1,9-2,5 см. Серед маленьких метеликів цей вид є одним з найбільших.

Маленькі метелики - східноблакитний синявець (Everes comyntas)

Від інших синявців він відрізняється наявністю мініатюрного тонкого хвостика. Саме тому ці метелики ще відомі як східнохвості блакитні синявці.

Крила у самців мають пурпурово-блакитний відтінок. У самиць вони сіруваті, зрідка – з блакитним відтінком. Нижня частина крил у цих метеликів сірувато-біла з окоподібною плямою.

Найменші метелики: мініатюрний головчак/товстоголовка (Ancyloxypha numitor)

Ці маленькі метелики Північної Америки належать до родини Головчаки чи Товстоголовки. Для них властиві вусики, розташовані на значній відстані один від одного. Довжина тіла у мініатюрного головчака сягає 1,9 см.

Найменші метелики з фото - мініатюрний головчак/товстоголовка (Ancyloxypha numitor)

Верхня частина нижньої пари крил у цих метеликів блідо-помаранчева. Верхня пара крил – коричнева з помаранчевими плямами. Вусики у цих метеликів булавоподібні, але не зігнуті на краї, як в інших товстоголовок.

Зустрічаються ці маленькі метелики у заболочених районах на схід від Скелястих гір. Зазвичай вони літають дуже низько над землею. На теренах Південної Флориди ці маленькі метелики зустрічаються цілий рік.

Найменші метелики з фото: металева ріодініда (Calephelis virginiensis)

Цей маленький метелик поширений на теренах Північної Америки. Розмах крил у нього сягає 1,9 см. Металевим цей вид ріодінід звуть через наявність на крилах відмітин на кшталт шматочків металу.

Найменші метелики з фото - металева ріодініда (Calephelis virginiensis)

Зустрічаються ці маленькі метелики переважно на південному сході США. Зазвичай їх можна побачити на височині, уздовж доріг, у соснових борах та на піщаних пагорбах. Крила у цих метеликів мають мереживний візерунок з помаранчевих, чорних та глянцево-сріблястих кольорів.

Маленькі метелики: морський чи смугастий блакитний синявець (Leptotes marina)

Ці маленькі метелики поширені на теренах Північної та Центральної Америки. Розмах крил у них становить 1,9 см. Верхня частина у самців відрізняється пурпурно-синім забарвленням.

Маленькі метелики - морський чи смугастий блакитний синявець (Leptotes marina)

У самиць вона коричнева з синіми ділянками. Нижня частина крил у цих метеликів світло-коричнево-біла. Також на ній є тигрові смужки, а на нижньому боці – блакитні плями.

Найменші метелики: головчак звичайний чи придорожній (Pholisora ​​catullus)

Цей маленький метелик мешкає на теренах Північної Америки – від центральної частини Канади до півночі Мексики. Зазвичай він зустрічається у горах та на полях у період з весни до осені.

Найменші метелики - головчак звичайний чи придорожній (Pholisora ​​catullus)

Розмах крил у цих маленьких метеликів варіюється від 0,6 до 3 см. Забарвлення у них коричневе з білими крапинками.

Нижня пара крил за розмірами майже однакова з верхньою. Проте іноді може бути більшою, що є особливою рисою метеликів цього виду.

Маленькі метелики з фото: месена Крамера (Cramer’s Mesene)

Глянцеві помаранчево-червоні крила цього маленького метелика попереджають про його отруйність. Самці відрізняються найяскравішим забарвленням. Порівняно з ними самиці тьмяніші та трохи більші.

Маленькі метелики з фото - месена Крамера (Cramer's Mesene)

На крилах у цих метеликів помітна чорна облямівка. Їхня передня частина гострокутна, з червонувато-чорним низом.

Розмах крил у цих метеликів – у межах 0,6-2,5 см. Зустрічаються вони у тропічних лісах Південної та Центральної Америки.

Найменші метелики: головчак мальвовий чи малий рожаний (Pyrgus malvae)

Розмах крил у цих маленьких метеликів у межах від 0,6 до 2,5 см. Свою видову назву вони отримали через чорно-білий візерунок на крилах, що надає їм подобу до нічних метеликів.

Найменші метелики - головчак мальвовий чи малий рожаний (Pyrgus malvae)

Самці та самиці виглядають майже однаково. Проте в останніх крила відрізняються трохи більш округленою формою.

Ці маленькі метелики поширені на теренах Європи. Зустрічаються вони у лісах, на луках та поблизу покинутих залізничних колій чи заводів. Зазвичай ці метелики надають перевагу синім та фіолетовим квітам.

Найменші метелики у світі: сірмація дорілас (Syrmatia dorilas)

Ці дрібні метелики зустрічаються у Центральній та Південній Америці. Найбільш поширені вони у тропічних лісах Бразилії та Венесуели.

Розмах крил у цих мініатюрних метеликів – від 0,6 до 1,5 см. Забарвлені вони у темно-коричневий чи чорний колір.

Найменші метелики у світі - сірмація дорілас (Syrmatia dorilas)

У центрі кожного верхнього крила помітна окоподібна пляма. У самців вона біла, а у самиць – помаранчева.

Самиці також відрізняються від самців ширшими крилами. Літають ці метелики дуже повільно. Проте вони часто машуть крилами, через що нагадують осу.

Найменший метелик у світі: західний карликовий синявець (Brephidium exilis)

Представники цього виду – найменші метелики у світі. Вони належать до родини Синявцеві та ще відомі як «Карликовий блюз». Ці мініатюрні метелики поширені на південному заході Америки.

Зрідка вони зустрічаються у Венесуелі та в американському штаті Орегон. Також ці маленькі метелики були завезені у країни Перської затоки.

Найменший метелик у світі - західний карликовий синявець (Brephidium exilis)

Розмах крил у цих мініатюрних метеликів становить 1,2-1,9 см. На теренах Північної Америки вони є найменшими. Аналогічний статус ці метелики мають і в усьому світі, поки не виявлені менші за них особини.

Верхня пара крил у них блакитна з мідним відтінком, а нижня – мідна з білими краями. Біля основи та по краю кожного крила розташовані чорні крапки.