Птах ківі – символ Нової Зеландії: фото, опис, ТОП-7 цікаві факти

Птах ківі – фото, опис, цікаві факти

Птах ківі – національний символ Нової Зеландії. Він не літає та має надзвичайно добре розвинений нюх, що взагалі не властиво пташкам. Вважається, що ківі є одним з найдавніших птахів, які досі існують у світі.

Птах ківі – класифікація та наукова назва

Ківі – безкілевий птах ряду Ківіподібні, родини Ківієві (Apterygidae), роду Ківі (Apteryx). Останній об’єднує 5 видів. До них належать ківі сірий, малий, окаритський, бурий та північний. Усі види мають однаковий зовнішній вигляд та поведінку, але дещо відрізняються між собою.

Птах ківі – класифікація та наукова назва

Наукова назва птаха ківі – Apteryx походить від грецького слова, що означає «без крил» та нагадує про відсутність здатності до польоту. Іноді цих нелітаючих пташок класифікують як представників ряду Страусоподібні. Пов’язано це з тим, що ему, страуси, казуари та ківі є прикладом різноманітної та дещо віддалено спорідненої групи нелітаючих птахів.

Еволюція птаха ківі

При розвитку за відсутності більшості великих хижаків птах ківі заповнив ту ж екологічну нішу, як і чимало наземних ссавців в інших місцях. Це знайшло відображення в анатомії пташки.

Як і у багатьох ссавців, кістки у ківі наповнені кістковим мозком. Ці птахи покладаються на свій дотик та нюх. Їхнє м’яке пір’я на дотик дуже нагадує хутро.

Еволюція птаха ківі

Приблизно 50 млн років тому ківі потрапили до Нової Зеландії, де вони залишаються до сьогодні. У якийсь момент еволюції вони пристосувалися вести нічний спосіб життя.

Це могло статися через конкуренцію з боку денних моа, які також не літали та знаходили їжу на землі. Через нічний спосіб життя ківі змогли вижити.

Як виглядає птах ківі?

Усі види пташок ківі мають досить пухкий круглий тулуб та міцні чотирипалі ноги. Дзьоб у них прямий, тонкий та довгий, з ніздрями на кінчику. Крила у пташки ківі дуже короткі, завдовжки лише близько 2,5 см. Оперення більш схоже на щільне хутро та має переважно коричневий чи сірий колір.

Навколо обличчя у пташки ківі помітні невеликі пір’їнки, схожі на вуса. Хвіст у пташки ківі відсутній. На кінцівках ніг помітні гострі кігті.

Як виглядає птах ківі

За розміром птах ківі нагадує домашню курку. Самці трохи більші за самиць, але загалом схожі зовні. Найбільшим представником роду є північний ківі. Розмір тіла у нього сягає 63 см, а вага – майже 5 кг.

Найменшим представником роду є малий ківі. Його розмір варіюється у межах 35-45 см. Вага самців малих ківі сягає до 1,3 кг, а самиць – у межах 1,1-1,9 кг.

Види птаха ківі

Бурий ківі (Apteryx australis) – один з найбільших представників роду цих птахів. Довжина тіла у нього сягає 45-55 см. Самці важать 1,6-2,8 кг, а самиці – у межах 2,1-3,9 кг.

Представники цього виду мають темно-коричневе чи сірувате оперення з трохи помітними смужками. Ноги у бурого ківі досить короткі, а дзьоб доволі довгий та трохи зігнутий на кінчику. Цей вид поширений у густих лісах на заході Південного острова та на острові Стюарт.

Північний ківі (Apteryx mantelli) – один з найпоширеніших видів ківі у Новій Зеландії. Він зустрічається у низовинах, прибережних лісах та субальпійських регіонах Північного острова.

Види птаха ківі - Окаритський ківі (Apteryx rowi)

Представники цього виду легко адаптуються до нових умов та можуть зустрічатися у молодих лісових посадках та навіть у сільській місцевості. Північні ківі мають буре оперення.

Окаритський ківі (Apteryx rowi) – найрідкісніший вид ківі, що був відкритий лише у 2003 р. За оцінками, у дикій природі залишилося менш ніж 500 представників цього виду. Зустрічаються окаритські ківі у лісах на островах у районі Мальборо.

Малий ківі (Apteryx owenii) – один з найменших представників роду. Раніше він був найпоширенішим видом, а наразі взагалі не зустрічається на материковій частині Нової Зеландії.

Малий ківі живе у заповідниках на материку та у дикій природі на кількох інших островах. Забарвлення у птахів цього виду строкате та поєднує світло-сіре та темно-сіре пір’я, а дзьоб світлий.

Сірий ківі (Apteryx haastii) - фото та опис

Сірий ківі (Apteryx haastii) – найбільший вид цих птахів. Зустрічається він на півночі Південного острова, зазвичай на значно більших висотах, ніж інші види. Цей вид населяє переважно гірські ліси та субальпійські луки. Його популяція вважається однією з найбільших на тлі помірних в інших видів ківі.

Поведінка та спосіб життя пташки ківі

Попри те, що ківі іноді подорожують у компанії інших представників свого виду, вони є доволі територіальними птахами. Ці пташки дуже добре охороняють свою територію та не терплять наявності на ній конкурентів. Якщо інший птах не прислухається до звукового попередження хазяїна території, то останній може атакувати його ногами.

Ківі залишаються у своєму вузькому середовищі існування протягом більшої частини року. Ці птахи не мігрують. Гнізда птахи ківі не будують. Замість цього вони риють нори у землі, використовуючи для цього свої гострі кігті. Вдень ці птахи згортаються клубком та сплять у своїй норі.

Поведінка та спосіб життя пташки ківі

Вночі ківі висуває голову зі свого житла та нюхає повітря, щоб визначити, чи є поблизу хижаки. Якщо все тихо, то птах виходить з нори на пошуки їжі. Пташки ківі спілкуються за допомогою ряду звуків. Вони можуть видавати вереск, клацання, низькі та високі свисти.

Для людей птах ківі не становить загрози. Він веде доволі прихований спосіб життя. Тому воліє втекти від людей, ніж стикатися з ними безпосередньо.

Де живе птах ківі?

Усі 5 видів ківі є ендеміками фауни Нової Зеландії. Ці лісові пташки надають перевагу густим лісам та заболоченим місцевостям, оточеним високими чагарниками чи деревами.

Де живе птах ківі

Колись ківі були поширені по всій материковій частині Нової Зеландії. Проте багато видів переселилося на невеликі зовнішні острови.

Що їсть птах ківі?

Ківі – всеїдний птах, що шукає їжу від заходу сонця до світанку. Завдяки своєму гарному нюхові він легко знаходить здобич.

Що їсть птах ківі

Потім ківі використовує високорозвинені сенсорні подушечки свого дзьоба, щоб зловити потенційну їжу. Харчується ця новозеландська пташка черв’яками, личинками, павуками, ягодами та насінням.

ТОП-7 цікаві факти про птаха ківі

  • Ківі з’явилися близько 30 млн років тому, що робить їх одним з найдавніших птахів, які досі живуть на Землі.
  • Температура тіла у ківі нижче, ніж у будь-якого з відомих нині птахів.
  • Пташка ківі має дуже розвинений нюх, що не взагалі не властиво птахам.
  • Ківі – єдиний у світі птах з ніздрями на кінчику дзьоба.
  • Якщо ніздрі заповнені брудом, то ківі може навмисно чхнути, щоб усунути перешкоди.
  • Птах ківі не здатний літати, але може бігати по землі зі швидкістю до 19 км/год.
  • Самиця ківі є однією з небагатьох пташок з активною парою яєчників, тоді як у більшості самиць птахів він лише один.

Розмноження пташки ківі

Шлюбний період у птахів ківі триває щороку з березня по червень. Перегукуючись один з одним, пара кожні 3 дні зустрічається у гніздовій норі.

Під час спаровування самці видають характерне муркотіння. Ківі створюють моногамні пари на все життя, якщо тільки не трапляється більш бажаний партнер.

Розмноження пташки ківі

Пташка ківі має найбільші яйця серед усіх птахів стосовно розміру тіла. Хоча сам птах за розміром нагадує курку, його яйця майже у 6 разів більші за курячі.

Самиця ківі відкладає лише 1 яйце за раз. За кілька тижнів після того, як з’явиться перше пташеня, вона може знести й друге яйце. Висиджує яйце винятково самець ківі. Проте у деяких видів ківі цим можуть займатися обоє батьки.

Пташеня ківі з’являється на світ повністю оперений. Воно повністю самостійне від народження. Батьки відіграють мінімальну роль у вигодовуванні потомства.

Пташенята ківі повинні вижити перші 10 днів життя, харчуючись жовтковим мішком. Попри те, що вони готові самостійно добувати їжу, деякі з них можуть залишатися поряд із батьками. Старше пташеня нерідко допомагає своїм батькам виховувати наступне покоління.

Пташеня ківі

Близько 90% ківі у дикій природі гине протягом перших 6 місяців життя, переважно від нападу хижаків. Самці швидко досягають статевої зрілості приблизно у 14-18 місяців. Самицям для цього потрібно значно більше часу – до 2-3 років.

Тривалість життя пташки ківі може сягати 50 років у дикій природі, за умови, що птах зможе вижити у перший рік. У неволі ці птахи живуть близько 30 років. У середньому пташки ківі живуть від 8 до 12 років.

Хижаки та загрози для птаха ківі

Протягом мільйонів років пташки ківі майже не стикалися із загрозами своєму життю. Проте прибуття перших людей на острів поклало початок стрімкому зменшенню популяції цих птахів Нової Зеландії.

Хижаки та загрози для птаха ківі

Вирубка лісів європейцями та завезення на острів котів, ласок, тхорів та горностаїв пришвидшило цей процес. Наразі 4 з 5 видів ківі перебувають на межі зникнення.

До приходу людей на острів на ківі полював лише вимерлий нині місцевий вид сов. Проте лише-но хижі ссавці з’явилися у Новій Зеландії, то життя цих нелітаючих пташок опинилося під загрозою. Особливо вразливими перед інвазивними видами хижаків є пташенята ківі.

Популяція пташок ківі

Популяція ківі продовжує зменшуватися на більшій частині Нової Зеландії. Проте природоохоронці виділяють значні ресурси для відновлення чисельності цих птахів.

Популяція пташок ківі

Яскравим прикладом успіху є ківі малий. Ще на початку 20 ст. кількість представників цього виду становила лише 5 особин. Після переселення їх до заповідника на острові Капіті їхня популяція зросла до понад 1200 дорослих особин.

Чисельність інших видів ківі становить понад 10 тисяч статевозрілих особин, що залишаються у дикій природі. Проте їхні популяції щороку потрохи зменшуються.