Орел: хижий птах з найкращим зором – фото, опис, ТОП-5 цікаві факти

Орел – фото, опис, цікаві факти

Орел – один з найвеличніших, найбільших та найсильніших хижих птахів. Він високо парує у небі та стрімко пікірує до поміченої здобичі, щоб з легкістю захопити її. Неймовірний зір, міцні кігті та великі габарити надають орлу славу справжнього короля серед хижих птахів.

Орел – класифікація птаха

За найпоширенішою класифікацією, яка досі викликає чимало суперечок, орли – група доволі великих птахів родини Яструбові (Accipitridae). Вони поширені переважно на теренах Євразії та Африки. Найближчими родичами цих птахів є грифи, шуліки та яструби. Від останніх орли відрізняються найбільшими габаритами та великим міцним дзьобом.

Загалом класифікація орлів залишається доволі суперечливою. Спочатку цю групу хижих птахів класифікували як представників підродини Канюкові.

Орел – класифікація птаха

Пізніше орлами почали йменувати представників декількох різних підродин. Наразі загальна кількість орлів оцінюється як близько 60 видів. До найвідоміших серед них належать: справжні орли чи Орлині (Aquilinae), гарпії (Harpiinae), орлани (Haliaeetinae) та змієїди (Circaetinae).

Проте така класифікація не є офіційною. Ймовірніше за все, орли походять від шуліки, від якого відокремилися приблизно 36 млн років тому. Наразі більшість видів цих хижих птахів перебуває на межі зникнення та охороняється законом.

ТОП-5 найпоширеніші види орлів у світі

Орлан білоголовий – національний птах Сполучених Штатів. Цих орлів легко впізнати за білою головою та хвостом, що контрастують з коричневим тілом.

Зустрічаються ці великі хижі птахи поблизу відкритих водойм, де поряд є старовинні дерева. Саме на останніх білоголові орлани й зводять свої гнізда.

Види орлів з фото - Гарпія велика

Гарпія велика – національний птах Панами. Зустрічається цей великий орел у тропічних лісах Мексики, Центральної та Південної Америки. Ці хижі птахи мають темно-сіре оперення та біле черевце. На шиї у гарпії великій помітна чорна смуга, а на голові – подоба чубчика зі світло-сірого пір’я.

Беркут – найбільший орел у світі. Зустрічається він в Європі, Азії, у Північній Америці та у деяких регіонах Північної Африки. Дорослі особини мають темно-коричневе оперення з трохи світлішим пір’ям на крилах та золотистим – на потилиці та шиї.

Види орлів з фото - Орлан білоплечий

Орлан білоплечий – дуже великий вид орлів, що мешкає на прибережних територіях на північному сході Азії. Цього величного птаха легко впізнати за яскраво-жовтим дзьобом, який контрастує з чорно-білим оперенням.

Орлан-білохвіст – вид орлів, що зустрічаються поблизу відкритих водойм у Північній Європі та на півночі Азії. Для цих птахів характерно коричневе оперення тіла, світліша голова та білий хвіст.

Як виглядає птах орел?

Орли – одні з найбільших птахів у світі. Лише деякі кондори та стерв’ятники можуть конкурувати з ним за своїми гігантськими габаритами тіла.

Найбільші за вагою орли – велика гарпія та білоплечиий орлан важать до 9 кг. Розмах крил у них сягає 2,1-2,4 м. Самиці зазвичай більші за самців. В інших видів орлів розмах крил може варіюватися від 70 см до 2,5 м.

Як виглядає птах орел

Ці великі хижі птахи також мають міцний гострий дзьоб із загостреним донизу кінчиком. На кожній лапі розташовані 4 гострі кігті.

Крім того, у нижній частині ніг також є невеликі виступи, що дозволяють з легкістю захопити здобич. На відміну від стерв’ятників, орли мають повністю оперену голову, яка іноді може бути увінчана «короною» з пір’я.

Зовні орли та яструби доволі схожі. Проте останні відрізняються меншими габаритами. Розмах крил в яструбів зазвичай не перевищує 1,5 м. Орли значно більші за скопу та мають доволі різноманітний раціон.

Птах орел - фото та опис

Для орлів властиве щорічне линяння, при якому вони поступово поштучно скидають пір’я. Деякі види цих птахів линяють однаково з обох боків для збереження балансування. На місці пір’я, що випало, виростає нове.

Поведінка орлів

Ці хижі птахи мають винятковий зір, який вважається одним з найкращих у світі тварин. Великий розмір зіниць, щільне розташування світлочутливих клітин у сітківці та форма ямки у задній частині ока забезпечують максимально пильний погляд орлів.

Ці хижі птахи можуть на відстані у 4-8 разів далі, ніж люди, та здатні розрізняти дрібну здобич з висоти до 3,2 км. Крім того, орли здатні бачити у ширшому діапазоні кольорів, включаючи ультрафіолет.

Поведінка орлів

Також ці хижі птахи здатні швидко зміщувати фокус, щоб розгледіти здобич на відстані. Проте, щоб сфокусуватися на певному місці, їм зазвичай потрібно повністю повернути голову у цьому напрямку. Наявність 14 шийних хребців дозволяє орлам швидко повертатися у потрібний бік.

Помітивши здобич, ці хижі птахи різко пікірують та захоплюють її завдяки міцним лапам та гострим кігтям. При цьому вони діють з неймовірною швидкістю.

Наприклад, беркут стрімко летить донизу на здобич зі швидкістю 240-320 км/год. Це майже збігається зі швидкістю сапсана – найшвидшого птаха у світі. При цьому беркут зазвичай літає лише зі швидкістю 45-50 км/год. Окремі види орлів можуть літати зі швидкістю до 160 км/год.

Спосіб життя орлів

Більшість орлів веде осілий спосіб життя. Тобто вони мешкають на строго визначеній території цілий рік. Проте деякі види орлів можуть здійснювати часткову чи повну міграцію у найхолодніші місяці.

Спосіб життя орлів

Орли зазвичай живуть парами або разом зі своїми пташенятами. Поза сезоном розмноження ці птахи дуже різко «розмовляють» між собою. Виняток становлять лише білоголові орлани, які спілкуються один з одним за допомогою різких криків.

Де живе птах орел?

Орли зустрічаються по всьому світу майже у будь-якому середовищі існування – від тундри до тропічних лісів та пустель. Проте переважна більшість різновидів цих хижих птахів має свої улюблені місця, включаючи водно-болотні угіддя, ліси, гори чи рівнини. Зазвичай орли надають перевагу місцевості поблизу відкритих водойм (рік, озер, прибережних районів).

Де живе птах орел

На теренах Північної Америки зустрічається лише 2 види орлів – білоголовий орлан та беркут. Десять різновидів цих птахів належить до ендеміків Центральної та Південної Америки.

У Східній півкулі мешкає найбільша популяція орлів. Особливо це стосується теренів Африки. Також окремі різновиди цих хижих птахів зустрічаються на багатьох островах Індійського та Тихого океанів.

ТОП-5 цікаві факти про орлів

  • Орли можуть підійматися на висоту 7-9 км від землі.
  • Особлива будова крил дозволяє цим хижим птахам літати навіть під час шторму чи урагану.
  • Фраза «орлиний зір» не випадкова, адже ці птахи здатні охопити за раз поглядом площу 11,5 км та помітити зайця з висоти понад 3 км.
  • Кожне око орла може фокусуватися водночас на двох предметах, тоді як людське око – лише на одному.
  • Орлині очі мають двійні повіки: перші захищають від пилу, а другі дозволяють відпочивати.

Що їсть орел?

Ці птахи – найвищі хижаки у будь-якій екосистемі, де вони зустрічаються. Основу їх раціону складає риба, краби, змії, амфібії, дрібні пташки, гризуни та ссавці розміром зі свиню чи оленя.

Що їсть орел

При цьому орли рідко дотримуються одного виду здобичі. Зазвичай вони харчуються тим, що доступно під час полювання.

Орли також не відмовляються від здобичі, яку вбили чи залишили інші хижаки. Білоголові орлани нерідко крадуть їжу в інших птахів.

Якщо здобич завелика, щоб її віднести до гнізда, орел з’їдає її на місці. Після цього птах може жити без їжі протягом кількох тижнів. Загалом орли відіграють важливу роль в екосистемі, контролюючи популяції тварин.

Як полює птах орел

Орли здатні утримувати у своїх кігтях здобич, яка у 4 рази більше за їхню власну вагу. Тому вони вважаються одними з найсильніших птахів у світі. Слава найсильнішого птаха на планеті належить великій гарпії.

На людину орел нападає винятково з метою самозахисту. Проте своїми гострими кігтями та дзьобом він може нанести серйозні поранення. Деякі найбільші у світі орли можуть підняти у повітря маленьку дитину.

Розмноження орлів

Шлюбні ритуали в орлів короткі. Зазвичай ці птахи виконують разючі трюки у повітрі та відрізняються синхронною поведінкою при створенні пари. Шлюбний союз в орлів моногамний та на все життя.

З року у рік ці хижі птахи облаштовують одне й те ж гніздо. Зазвичай воно розташоване на найвищій важкодоступній скелі чи дереві. Орлине гніздо складається з гілок, мохів, лишайників та іншого рослинного матеріалу. Проте більшість орлів використовує його лише під час вирощування пташенят, а потім тимчасово покидають його до кінця року.

Розмноження орлів

Самиця орла відкладає 1-4 яйця, які висиджує протягом 1-2 місяців. Самець у цей час полює на здобич для себе та неї, а згодом й для пташенят. Найсильніші молоді орлята нерідко знищують слабкіших. Тому найчастіше за все виживає лише єдине пташеня орла.

Махове пір’я з’являється у пташенят через кілька місяців після народження. Статевозрілими молоді особини стають лише на 3-4 рік життя. У дикій природі орли живуть до 20-30 років, а у неволі – до 50 років.

Вороги та загрози для орлів

Дорослі орли не мають жодного природного ворога. Проте яйця та пташенята нерідко можуть ставати здобиччю яструбів, ракунів, рисі та інших хижих тварин.

Вороги та загрози для орлів

До 19-20 ст. орли майже не стикались із загрозами своєму життю у дикій природі. Проте нерегульоване полювання, втрата середовища існування та застосування пестицидів, які потрапляють до довкілля та води, стали причинами суттєвого зниження чисельності цих величних хижих птахів.

Наразі чимало видів орлів перебуває на межі зникнення. У місцях, де полювання та застосування пестицидів строго контролюються, популяції цих птахів змогли відновитися.

Популяція орлів

Більшість видів цих птахів не потребує охорони та захисту, оскільки їхні популяції стабільні. Найменше занепокоєння викликає білоголовий орлан. Його популяція у дикій природі налічує понад 100 тисяч особин. Проте ще з 1980-х по 1990-ті роки цей вид вважався одним з тих, що зникають.

Популяція орлів

Не викликає занепокоєння й популяція беркутів. Їхня чисельність у дикій природі сягає понад 100 тисяч. Проте велика гарпія – рідкісний вид орлів, який знаходиться на межі зникнення.

Орел степовий також вважається рідкісним птахом. Його популяція у природі налічує 50-75 тисяч дорослих особин. Цей вид орлів класифікується як той, що перебуває під загрозою зникнення.