Морський слон: найбільший тюлень у світі – фото, опис, ТОП-10 цікаві факти

Морський слон – фото, опис, цікаві факти

Морський слон чи мірунга – найбільший представник родини Тюленеві. Дивну назву цей ссавець отримав через свій хоботоподібний ніс, за яким самців цих тюленів легко відрізнити від інших видів. Морські слони відомі як вправні плавці-дайвери. Вони здатні занурюватися на глибину понад 1000 м та знаходитися під водою протягом двох годин.

Морський слон – класифікація та наукова назва

Морський слон – хижий ссавець клади Ластоногі, родини Тюленеві. Він належить до підродини Монахові та є представником роду Морський слон (Mirounga). Останній об’єднує 2 наявні види. До них належать північний (Mirounga angustirostris) та південний (Mirounga leonina) слон.

Морський слон – класифікація та наукова назва

Вважається, що наукова назва цих морських тварин – Mirounga походить з мови австралійських аборигенів. Вона перекладається як «тюлень». Найменування «морський слон» пов’язане з наявністю у цих тварин великого хобота, що надає їм подоби зі справжнім слоном.

Цікавий факт! Натхненням для створення відомої фігурки «Ждуна» послугував північний морський слон. Самці цього виду мають довший та виразніший хобот, ніж їхні південні родичі.

Як виглядає морський слон?

Морські слони – великі ссавці з масивним тілом, вкритим світло- чи темно-коричневим або ж сіруватим хутром. Самці мають великий довгий ніс, більш схожий на хобот, тоді як у самиць ніс звичайного розміру. Мордочка у цих тварин округленої форми, очі та вуса – темні.

Як виглядає морський слон

Самці морського слона зазвичай значно більші за самиць. Довжина тіла у самців північного виду перевищує 3,9 м, а вага сягає до 2000 кг. Самиці сягають до 3-х метрів завдовжки та можуть важити до 600 кг.

Південний морський слон є найбільшим ссавцем родини Тюленеві. Довжина тіла у самців сягає 4,8 м, а вага – близько 5000 кг. Самиці важать близько 900 кг та сягають до 3-х метрів у довжину. Не дивно, що з такими габаритами ці величезні тюлені мають доволі страшний вигляд.

На двох коротких передніх лапах цих ссавців є кігті. Задні ноги морського слона перетинчасті, через що ці тварини мають славу одних з найкращих плавців.

Морський слон – фото та опис

Передні лапи дозволяють змінювати напрям при плаванні. Перетинчасті задні лапи забезпечують переміщення у воді.

При переміщенні суходолом морські слони використовують передні лапи. Вони розгойдуються та переміщуються вперед, спираючись на задні ласти. Легко помітити, що у воді ці тюлені швидші та маневровніші, ніж на суші. Саме тому значну частину свого життя вони проводять у морських водах.

Різниця між морським слоном та моржем

Зовні ці великі ссавці доволі схожі, адже належать до однієї родини. Проте головна різниця між ними – у наявності бивнів у моржів, які відсутні у морських слонів. Також цих тварин можна відрізнити за габаритами.

Різниця між морським слоном та моржем

Морські слони більші за будь-якого (навіть найбільшого) самця моржа. Вага останнього – у межах 770-900 кг. Морські слони важать вдвічі більше, ніж моржі. Крім того, ці тварини мають різне середовище існування. Моржі також витрачають більше часу на турботу про своїх малюків, ніж морські слони.

Поведінка та спосіб життя морських слонів

Ці тварини живуть як поодинці, так й групами. У воді вони зазвичай плавають винятково наодинці, але на суші приєднуються до лежбища своїх родичів. Величезні колонії з одного самця та гарему з 40-50 самиць морські слони утворюють у сезон розмноження.

Ці ссавці дуже територіальні та агресивно захищають своє лежбище від чужинців. Крім того, вони неймовірно галасливі. Самці під час боротьби видають гучні звуки, що нагадують барабанний дріб.

Поведінка та спосіб життя морських слонів

Загалом ці тюлені не виявляють агресії. Проте самці дуже агресивно захищають свої території під час шлюбного періоду.

Самиці можуть виявляти агресію, захищаючи своїх новонароджених дитинчат. Зазвичай морські слони уникають зустрічі з людьми. Проте краще за все не наближуватися до цих тварин, коли вони відпочивають на суші.

Де живуть морські слони?

Північні морські слони мешкають у північній частині Тихого океану поблизу Нижньої Каліфорнії, Мексики, Алеутських островів та Аляскинської затоки. Ареал поширення південних морських слонів охоплює субантарктичні та антарктичні води. Ці тюлені мігрують до океану, де проводять декілька місяців у пошуках їжі.

Де живуть морські слони

Морські біологи помітили, що самці морських слонів завжди мігрують за тим самим маршрутом. Самиці, навпаки, обирають різні шляхи для міграції в океані. У середині грудня ці морські тварини повертаються на сушу для розмноження, а наприкінці березня знову йдуть в океан.

Товстий шар жиру зігріває морських слонів під час плавання у холодних океанських водах. Крім того, ці тюлені мають міцні легені, що здуваються, коли тварина занурюється на глибину у пошуках здобичі, та наповнюються повітрям на поверхні.

Що їсть морський слон?

До раціону морських слонів належать кальмари, скати, пінгвіни, дрібні акули, краби та риба. Малюки цих тварин, які лише навчаються ловити їжу, харчуються найдрібнішою рибою та крабами.

Що їсть морський слон

Приблизно 9 місяців року морські слони проводять в океані. Їх рідко можна помітити на поверхні води.

Вони або плавають під водою, або пірнають на глибину у пошуках їжі. За цей час морські слони накопичують чимало жиру, який забезпечує їхню життєдіяльність на початку шлюбного періоду, коли вони не харчуються.

Морський слон – ТОП-10 цікаві факти

  • Найбільший морський слон, відомий науковцям, важив 5000 кг при довжині тіла майже 7 м.
  • Близько п’ятої частки загальної маси тіла морського слона приходиться на кров.
  • Морські слони здатні пірнати на глибину до 1500 м.
  • Занурюватися на значні глибини ці морські ссавці можуть завдяки великій вазі тіла та великому об’єму гемоглобіну у крові.
  • Подібно до китів, морські слони можуть регулювати зниження втрат кисню під час занурення під воду через сповільнення роботи внутрішніх органів.
  • Морський слон може шукати їжу під водою протягом 80-90 хвилин без підіймання на поверхню.
  • У середньому морські слони проводять у воді близько 300 днів на рік.
  • Морські слони – одні з найбільших хижих ссавців на Землі, але на людей зазвичай вони не нападають.
  • У середньому самці морського слона живуть на 25% менше, ніж самиці.
  • Чимало малюків морських слонів гине під час сутичок дорослих самців.

Розмноження морських слонів

Шлюбний період у морських слонів починається у грудні. Вони виходять на сушу, де утворюють лежбища. Самці завжди роблять це раніше за самиць.

Вони часто борються один з одним за право володіння територією. При цьому самці підіймаються, спираючись на задні ласти, через що сягають до 1,8 м заввишки.

Розмноження морських слонів

Під час боротьби вони б’ють один одного своїми хоботами, кусаються та штовхаються, поки один з них не відступить або не отримає серйозну травму. Лише-но переможець закріпиться на своїй території, до нього починають припливати самиці. Один самець має «гарем» з 40-50 самиць, з більшістю з яких він спаровується.

Самиця морського слона виношує потомство протягом 11 місяців. На початку вагітності вона уходить в океан, але для народження малюків повертається на сушу. Дитинча морського слона при народженні важить близько 34 кг. Тіло у нього вкрито чорним хутром.

Малюк морського слона може бачити та переміщуватися від моменту народження. Протягом першого місяця життя його годує матір, яка згодом покидає малюка та знову спаровується з самцем. Дитинча морського слона у віці 1 місяця стає самостійним, та згодом відточує навички плавання та полювання.

Тривалість життя морських слонів

Північний морський слон у дикій природі живе близько 9 років. Тривалість життя південних морських слонів значно вище – до 20-22 років.

Самиці зазвичай живуть довше, ніж самці. Останні нерідко отримують серйозні травми під час шлюбних баталій. Через це життя самців часто завершується передчасно.

Природні вороги та загрози морським слонам

Морські слони настільки габаритні, що на них мало хто полює. Білі акули та косатки – їхні головні природні вороги. Також загрозу для цих становлять рибацькі сітки. Морські слони нерідко гинуть чи отримують серйозні травми, заплутавшись у них.

Іноді ці великі тюлені випадково потрапляють у райони активного переміщення кораблів та гинуть при зіткненні з ними. Урагани та тропічні шторми також сприяють зменшенню популяції цих тварин.

Природні вороги та загрози морським слонам

Чимало морських слонів було знищено у 19 ст. внаслідок полювання на них заради отримання цінного жиру. Наразі ці тварини охороняються законом. Їхня загальна чисельність у світі поки не викликає занепокоєння.

Популяція північних морських слонів становить близько 127 тисяч особин. Поблизу мексиканського узбережжя мешкає майже 26 тисяч цих тварин, тоді як інші зустрічаються біля берегів Каліфорнії. Популяція південних морських слонів становить близько 650 тисяч особин. Їхня чисельність або стабільна, або збільшується.