Пустелі Африки: ТОП-10 місць – фото, назви, опис

Пустелі Африки - фото, назви, опис

На теренах Африки розташовані найбільші пустелі світу, включаючи величезні піски Сахари. Пустельні території займають значну частину африканського континенту. Нижче наведені найвідоміші пустелі Африки з фото та описом.

Пустелі Африки з фото: Данакіль

Ця пустеля на північному сході Африки охоплює частину територій Еритреї, Ефіопії та Джибуті. Її площа становить близько 100 тисяч кв. км.

Щороку тут випадає лише 100-200 мм опадів. Температура ґрунту сягає +70°С. Тому африканська пустеля Данакіль вважається одним з найспекотніших та найпосушливіших місць на Землі.

Пустелі Африки з фото - Данакіль

Європейці вперше дослідили цей пустельний регіон Африки лише у 1928 р. Пустеля Данакіль майже повністю безлюдна. Виняток становлять лише декілька місць, де місцеве плем’я афарців займається видобутком солі на соляних полях.

У цьому пустельному регіоні Африки також існує декілька вулканів, вулканічних озер та кислотних гейзерів. Сплячий вулкан Даллол з джерелами сірки поблизу – найвідоміша природна пам’ятка пустелі Данакіль. Попри дуже посушливий клімат та майже відсутню трав’янисту рослинність, у цій пустелі Африки зустрічаються сомалійські газелі та зебри.

Пустелі Африки: Ломпул

Ця невелика пустеля Африки площею близько 18 кв. км розташована на теренах Сенегалу. Її пустельні ландшафти представлені помаранчевими піщаними дюнами, що більш нагадують краєвиди Сахари у Мавританії. Вони сягають 40-50 м заввишки. Пісок тут дуже дрібний, а рослинність майже відсутня.

Пустелі Африки - Ломпул

Ломпул – головна природна пам’ятка Сенегалу. Щороку тут проводять музичний фестиваль «Дю Сахель».

Ломпул відносно безпечна у порівнянні з іншими пустелями Африки. З Сен-Луї пропонують екскурсії з відвідуванням цієї пустельної місцевості з відпочинком у таборі хайма.

Африканські пустелі: Н’їрі

Ця піщана пустеля Африки розташована майже за 80 км на схід від озера Магаді, поблизу Кіліманджаро у Кенії. На її теренах випадає дуже мало опадів. Попри це, флора Н’їрі відрізняється різноманіттям.

Африканські пустелі - Н’їрі

Тут ростуть баобаби, вік яких перевищує 2000 років. Також у цій африканській пустелі ростуть колючі трави та чагарники й зарості отруйних дерев. Місцева фауна представлена жирафами, слонами, левами, носорогами та малими куду.

Пустелі Африки: Чалбі

Ця глиняно-солончакова пустеля Африки розташована на півночі Кенії, на схід від озера Туркана. Її назва у перекладі з мови плем’я габбра означає «пустельна та солона».

Пустелі Африки з фото - Чалбі

Цей найпосушливіший та найспекотніший регіон Кенії. Пустеля Чалбі сформувалася на місці давнього озера. На її теренах нерідко спостерігаються міражі.

Пустелі Африки з описом: Гранд-Бара

Ця пустеля в Африці розташована на півдні Джибуті. Значна частина її ландшафтів представлена великими піщаними рівнинами з рідкими пустельними травами.

Пустелі Африки з описом - Гранд-Бара

Раніше у цьому регіоні існували великі озера, які наразі повністю зникли. У 1981 р. через цю пустельну місцевість була прокладена траса, що об’єднала Джибуті з півднем. Типова фауна Гранд-Бара представлена газелями доркас, дікдіками, сомалійськими та жирафовими газелями.

Еритрейська прибережна пустеля

Цей пустельний екорегіон Африки простягається уздовж узбережжя Еритреї та Джибуті. Він частково межує з Червоним морем. Пустельні ландшафти тут представлені вузькою смугою землі, вкритої піском та гравієм.

Пустелі в Африці - Еритрейська прибережна пустеля

На теренах цієї африканської пустелі ростуть посухостійкі трави. Ця місцевість також відома як одна із зупинок для видів хижих птахів, що мігрують. У цьому пустельному регіоні також зустрічаються доркас, гірські дікдіки та сомалійські газелі.

Відомі пустелі Африки: Наміб

Ця прибережна пустеля на південному заході Африки простягається майже на 2000 км уздовж узбережжя Атлантики. Вона охоплює території Намібії, Анголи та ПАР. Площа Наміб перевищує 100 тисяч кв. км. При цьому майже весь пустельний регіон є безлюдним. Тут зустрічається лише декілька племен аборигенів.

Наміб – одна з найстаріших та найпосушливіших пустель у світі. Її формуванню сприяла Бенгальська течія. Ландшафти цієї великої пустелі Африки представлені прибережними піщаними дюнами (одними з найвищих у світі) та гравійними рівнинами в оточенні гір.

Пустелі Африки з фото та описом - Наміб

Місто-привид Колманскоп – одне з найвідоміших місць на теренах Наміб. Також у цьому регіоні знаходиться найвища піщана дюна у світі. Вона сягає 383 м заввишки.

У прибережних водах Наміб мешкають бурі морські котики. Далі від узбережжя розташований національний парк Наміб-Науклуфт. На його теренах мешкає чимало змій та різних геконів. Шакали та гієни також зустрічаються у цьому пустельному регіоні.

Африканські пустелі: Кару

Цей посушливий регіон на півдні Африки об’єднує напівпустельні плато та міжгірні улоговини на теренах ПАР. Площа пустелі Кару становить майже 395 тисяч кв. км. У минулому її піщані території були нездоланною перешкодою для мандрівників.

Африканські пустелі з фото - Кару

Наразі Кару зберігає славу посушливого регіону Африки з мінімумом опадів та високими температурами. Проте на її теренах були виявлені чималі запаси підземних вод. Це дозволило займатися землеробством та тваринництвом у раніше незаселеній місцевості.

Найбільші пустелі Африки: Калахарі

Ця пустеля у Південній Африці охоплює площу майже 900 тисяч кв. км. Вона займає значну частину Ботсвани, Намібії та ПАР. Останнім часом пустеля Калахарі поступово переміщується й на території інших країн, включаючи Анголу, Замбію та Зімбабве.

Калахарі – одна з найбільших пустель Африки. Значна частина її території вкрита помаранчево-червоним піском, що пов’язано з надлишком у ньому оксидів заліза. Тут немає ніяких поверхневих вод. Окаванго – єдина річка, що протікає через цю африканську пустелю.

На території Калахарі розташовані найбільші відкладення солі та є місця, де знаходять алмази. Також ця пустеля Африки відома своїми «пісками, що співають». Цей феномен досі залишається загадкою для науковців.

Найбільші пустелі Африки - Калахарі

Попри посушливий клімат, на теренах пустелі Калахарі росте різноманітна флора. Тут зустрічаються акації, баобаби та пустельні трави. У минулому савани Калахарі слугували місцем існування чималого різноманіття тварин. Проте через нерегульований випас худоби та неконтрольоване полювання фауна цього регіону значно скоротилася.

Наразі тут ще іноді зустрічаються африканські леопарди, плямисті та коричневі гієни, гепарди, антилопи гну, дикобрази та антилопи. Ближче до оазисів у дельті Окаванго мешкають слони та зебри.

Найбільша пустеля Африки: Сахара

Найвідоміша пустеля Африки – Сахара є одним з найспекотніших місць у світі. За масштабами вона займає третє місце, поступаючись більшим за неї арктичним пустелям.

Площа Сахари – 9,1 млн кв. км, що майже порівняно з територією Сполучених Штатів. Значну частину Північної Африки займає саме ця велична пустеля, що об’єднує 8 великих пустельних територій.

Найбільша пустеля Африки - Сахара

На півдні Сахара межує з екорегіоном Сахель. На півночі вона простягається від узбережжя Червоного моря на сході до узбережжя Атлантики на заході. Сухі озера та долини, гравійні рівнини, піщані дюни та кам’янисті плато утворюють рельєф цієї африканської пустелі. У різних регіонах цієї пустельної місцевості височіє декілька гір, включаючи вулканічні.

Найвищі піщані дюни Сахари сягають 180 м. Центральна частина цієї пустелі Африки обжита. Тут переважає значна частина флора та фауна Сахари.