Парк Кекенхоф у Нідерландах: дивовижне королівство квітів

Парк Кекенхоф у Нідерландах – фото, опис, цікаві факти

Кекенхоф (Keukenhof) у Нідерландах – один з найчарівніших квіткових парків Європи. Він нагадує казкове королівство Сплячої красуні. Звичайний ландшафтний парк Європи – Кекенхоф навесні оживає, наче зачарований світ. Протягом весни він дивує відвідувачів неймовірним різнобарв’ям квітів. Проте й в іншу пору року парк Кекенхоф також знайде чим потішити туристів.

Весняна казка Кекенхоф

З настанням справжнього весняного тепла парк Кекенхоф обертається на казкове королівство квітів. Кожен парковий куточок у цю пору тішить погляди яскравими барвами.

Найпершими з’являються справжні вісники весни – весняні квіти шафранів та рябчиків. Згодом від зимової сплячки прокидаються лазорево-бірюзові ріки та водоспади гіацинтів та мускарі.

Парк Кекенхоф – фото та опис

Серед них оживають острівці-клумби жовтих та білих нарцисів. Та нарешті від сонячного тепла розгортають свої бутони вишукані тюльпани – справжні королі квіткового королівства Кекенхоф.

До уваги! Заради спостерігання чарівної краси квітів-символів Нідерландів краще за все приїжджати до Кекенхоф у квітні.

«Кухонний двір» та історія парка Кекенхоф

Дивлячись на чарівну красу квітучих садів Кекенхоф, складно повірити, що назва парку перекладається як «Кухонний двір». Так й виникає питання: звідки ж узялося таке неромантичне найменування для цього дивовижного місця у Нідерландах? Щоб знайти відповідь, слід звернутися до історичного минулого місцевості, де був створений парк Кекенхоф.

Історія парка Кекенхоф

Околиці міста Ліссе, поблизу якого й знаходиться найвідоміший квітковий парк Європи, у 15 ст. виглядали зовсім інакше. Ці терени, вкриті лісами та піщаними дюнами, були відомі як королівські угіддя для полювання. Поблизу них височів замок графині фон Байєрен з невеликим садком зелені та пряних трав для кухні. Саме звідси й виникла назва «Кухонний двір».

У 1640-х роках на цьому місці був зведений маєток. Протягом наступних століть він неодноразово змінював володарів, кожен з яких змінював архітектурний вигляд за своїми побажаннями. Початкова історія парка Кекенхоф пов’язана з бароном та баронесою ван Палландт, які стали володарями цього маєтку.

Саме ця родина вирішила надати гарного вигляду територіям, що оточували будинок. З цією метою ван Палландт запросили відомих на той час ландшафтних дизайнерів Зохер. Саме завдяки їхнім задумам та зусиллям тут і з’явився невеликий парк в англійському стилі.

Парк квітів Кекенхоф – фото та опис

Проте сучасні сади Кекенхоф у Нідерландах виникли лише у 1940-х роках. Саме тоді винахідливі голландці вирішили створити красиву квіткову експозицію для демонстрування потенційним покупцям краси сортів квітів, які вони продавали.

Вже у 1949 році парк Кекенхоф був відкритий для відвідування туристами. Його урочисте відкриття відвідала навіть королева Юліана з чоловіком. Саме вона і відкрила Кекенхоф, що згодом отримав назву королівського парку квітів у Нідерландах.

Парк Кекенхоф у квітах та цифрах: цікаві факти

Нідерланди добре відомі як королівство квітів. Щоб переконатися у цьому, варто відвідати королівський парк Кекенхоф навесні. На його теренах загальною площею 32 га росте 7 млн цибулинних квітів. Головна роль у цьому квітковому королівстві відведена тюльпанам. Їх тут налічується 4,5 млн з понад сотні відомих сортів.

Для прогулянок квітковим парком Кекенхоф прокладено близько 15 км пішохідних доріжок. Уздовж них росте 90 видів дерев, яких загалом у парку висаджено понад 2500 штук. Туристичні стежки у Кекенхоф прикрашає безліч скульптур, створених відомими нідерландськими та світовими скульптурами.

Королівський парк Кекенхоф - цікаві факти

Крім квітів, королівський квітковий парк у Ліссе вражає безліччю мальовничих водних джерел. На теренах Кекенхоф існує чимало струмків, озер, ставків та каналів. Більшість з них об’єднані один з одним за допомогою понад 40 вишуканих мостів. На багатьох каналах Кекенхоф можна здійснити подорож на човні.

Для відпочинку відвідувачів на теренах парку створено 280 лавочок. Також це квіткове королівство Нідерландів прикрашають 15 фонтанів. Поблизу них можна зупинитися при прогулянці у спекотний день, щоб насолодитися приємною прохолодою.

Цікаві місця Кекенхоф

Гарні квіти та квіткові композиції – те, що першочергово привертає увагу відвідувачів королівського парку. Проте на його теренах є й інші цікаві місця, доступні для відвідування.

Вітряний млин

Найцікавішим місцем у парку Кекенхоф є старовинний вітряний млин. Він був створений ще у 1892 році та спочатку використовувався за своїм прямим призначенням. Проте у 1957 році споруду викупили та подарували парку.

Цікаві місця Кекенхоф - Вітряний млин

Тепер кожен бажаючий може ознайомитися з внутрішнім устроєм типового нідерландського млина. Туристів зазвичай приваблює можливість підйому на оглядовий майданчик цієї старовинної споруди. Саме тому поблизу млина завжди збирається чимала черга відвідувачів.

Оранжереї

На теренах парку розташовано 3 криті оранжереї. Одна з них – власність принцеси Нідерландів. Розташована вона поблизу млина. В її стінах знаходиться експозиція екзотичних орхідей.

Будиночок Міффі

Кроленя Міффі – персонаж дитячих книжок Діка Бруни. Він – справжній улюбленець нідерландських малюків. Проте, навіть ті діти, які не знайомі з цим персонажем, зазвичай у захваті від казкового будиночка кроленя.

Інші цікаві місця Кекенхоф

До інших відомих місць парку Кекенхоф, які варто відвідати, належать:

  • англійський чайний павільйон;
  • павільйон королівських капелюхів;
  • ферма домашніх тварин;
  • дитячий розважальний центр.
Цікаві місця Кекенхоф

Також на теренах парку знаходиться чимало кафе та ресторанів, де можна смачно поїсти після тривалої прогулянки квітковим королівством Кекенхоф. Наприкінці квітня тут проводиться фестиваль квітів, де можна побачити оригінальні та найвишуканіші квіткові композиції.

Поради туристам, як дістатися у парк Кекенхоф

Найвідоміший квітковий парк Європи розташований приблизно за 34 км від Амстердама. Ближче за все до нього знаходиться містечко Ліссе. Саме з нього найчастіше за все й пропонують організовані екскурсії в Кекенхоф.

Самостійно дістатися до Королівського парку квітів у Нідерландах можна наступним чином. Потягом з Амстердаму слід доїхати до міста Лейден. Вже звідти, від самого залізничного вокзалу можна перейти на автобус, що їде до парку.

Автобуси до Кекенхоф також йдуть з Харлема. Замовлення організованої екскурсії – найпростіший спосіб потрапити до королівського парку квітів з Амстердаму.

Як доїхати у парк Кекенхоф

Відвідування Кекенхоф доступно з 08:00 до 19:30. Краще за все приїжджати сюди рано вранці у будні дні. Купити квиток до Кекенхоф можна заздалегідь в інтернеті або ж безпосередньо перед відвідуванням парку.

На прогулянку серед квіткового королівства варто виділити 3-4 години. Можна з’їздити до парку на 1 день з Амстердаму. При відвідуванні варто пам’ятати, що тут заборонено кататися на велосипедах.

Якщо є бажання затриматися та виділити 2 дні на Кекенхоф (особливо актуально під час фестивалю квітів), слід розглянути готелі у Лейдені як найкращий варіант для ночівлі. Про бронювання номерів у сезон функціонування парку слід потурбуватися заздалегідь, як й про вибір бюджетних авіаквитків до Амстердаму.