Хамелеон: дивовижна ящірка, що змінює колір – фото, опис, ТОП-10 цікаві факти

Хамелеон – фото, опис, цікаві факти

Хамелеон – дивовижна ящірка, здатна змінювати колір тіла. Варіанти її забарвлення можуть мати усю райдужну гаму та безліч різноманітних відтінків. Таким чином хамелеон легко маскується у своєму середовищі існування.

Хамелеон – класифікація та наукова назва

Ці дивовижні ящірки належать до ряду Лускаті, підряду Ігуаноподібні, родини Хамелеонові (Chamaeleonidae). Остання поділяється на 2 підродини: Брукезієві (Brookesiinae) та Хамелеонові (Chamaeleoninae). Перша об’єднує 2 роди, а друга – 7 родів.

Представники підродини Брукезієві також відомі як карликові чи лемурові хамелеони. Серед підродини Хамелеонові найвідомішими є справжні хамелеони, що належать до роду Хамелеон (Chamaeleo).

Хамелеон – класифікація та наукова назва

Останній об’єднує 18 видів, хоча за попередньою класифікацією налічував 55 види. Проте у 2009 році частина з них була класифікована як представники роду Хамелеон Джексона (Trioceros).

Наукова назва цих плазунів – «Chamaeleo» походить від двох грецьких слів. Перше з них – «chamai» означає «земля», а друге – «leon» перекладається як «лев». Тобто дослівний переклад назви «хамелеон» – «земляний лев».

Цікавий факт! Вік найдавнішої скам’янілості хамелеона налічує понад 100 млн років.

Як виглядає хамелеон? Опис тварини

Довжина тіла у справжніх хамелеонів варіюється у межах 15-40 см. Зрідка зустрічаються особини, що сягають до 50 см завдовжки.

Загалом же представники родини Хамелеонові можуть сягати від 1,2 см у брукезії мікро (найменшої ящірки у світі) до 68 см у гігантського хамелеона. Довжина тіла у найвідомішого виду – звичайного хамелеона сягає 40-60 см.

Цих ящірок легко впізнати за формою довгого та чіпкого хвоста, що закручується спіраллю. Завдяки йому хамелеони можуть обвиватися навколо гілок та утримувати рівновагу при переміщенні.

Як виглядає хамелеон  – фото та опис

Ці ящірки мають по 5 пальців на кожній з чотирьох лап. Ця особливість будови тіла дозволяє їм легко підійматися на дерева та знаходитися на найвищих гілках.

Також ці ящірки мають довгий язик з липкою поверхнею, яким вони ловлять їжу. Очі у хамелеонів дуже великі, круглі та можуть обертатися у різних напрямах, що дозволяє бачити все навколо.

Як хамелеон змінює колір?

Забарвлення тіла хамелеона постійно змінюється. На цей процес можуть впливати як зовнішні чинники, так й емоційний стан самої ящірки.

Крім того, кольорова гамма може дещо різнитися залежно від певного виду. Наприклад, в одних можуть переважати яскраво-червоні та жовті фарби, тоді як в інших – зелені, чорні, коричневі чи сірі.

Як хамелеон змінює колір

Хамелеони здатні змінювати колір тіла залежно від температури довкілля. До того ж вони можуть робити це залежно від настрою. Колір хамелеона буде різним, коли він відчуває страх та агресію.

Здатність хамелеона змінювати колір тіла зумовлена наявністю особливих клітин – хроматофорів, які містять два шари кольорових пігментів. Останні при розширенні та скороченні змішуються, наче фарби, що й створює дивовижний ефект.

Різниця між хамелеоном та ігуаною

Хамелеони та ігуани відрізняються природним ареалом поширення. Останні зустрічаються лише на теренах Америки, тоді як перші – в Африці, Азії та на півдні Європи.

Хамелеон та ігуана - у чому різниця

Крім того, ці ящірки мають важливі анатомічні відмінності. Очі у хамелеона випуклі та можуть обертатися на 360°, а в ігуани вони звичайні, як у більшості плазунів. Загалом хамелеон відрізняється від інших ящірок своїм чіпким хвостом у вигляді спіралі, панорамним зором та дуже довгим язиком.

Де живуть хамелеони?

Справжні хамелеони населяють південь Піренеїв, Аравійський півострів, Африку та Південно-Західну Азію. Загалом представники родини Хамелеонові живуть в Африці та на острові Мадагаскар, у Південній та Західній Азії.

В Європі зустрічається лише 1 вид – хамелеон звичайний. Він населяє південь Іспанії та острів Крит. Крім того, звичайний хамелеон живе у Північній Африці, Сирії та Малій Азії.

Де живуть хамелеони

Загалом ці плазуни населяють найрізноманітніші екосистеми. Їх можна виявити як у тропічних лісах, так й на теренах пустелі. Хамелеон звичайний населяє переважно ліси, але іноді зустрічається й на піщаних дюнах.

Деякі види хамелеонів були завезені в окремі регіони Північної Америки та адаптувалися до життя там. Більшість цих ящірок живе на деревах чи кущах. Лише деякі різновиди мешкають серед листя на землі.

Поведінка та спосіб життя хамелеонів

Ці ящірки спілкуються між собою за допомогою язика тіла. Наприклад, при захисті своєї території хамелеон повертається боком до суперника. Таким чином він здається більшим.

У разі загрози хамелеон також може відкривати широко рота, щоб відлякувати ворога. Також чимало видів цих ящірок видає шипіння, коли злиться чи відчуває загрозу з боку оточення.

Подібно до інших плазунів, хамелеони скидають шкіру. На відміну від змій, вони роблять це поступово, окремими шматочками, а не єдиним цілим шматком.

Поведінка та спосіб життя хамелеонів

Хамелеон може скидати шкіру раз на 1 чи декілька місяців, що залежить від певного виду. Відбувається це явище як природно, так і під час хвороби ящірки або ж, коли вона відчуває сильний стрес.

Хамелеони не об’єднуються у групи. Вони надають перевагу життю та полюванню наодинці. Найчастіше за все ці ящірки сидять у засідці на деревах чи кущах. Разом вони збираються лише під час сезону розмноження.

Слух у цих плазунів поганий. Подібно до змій, хамелеони можуть чути звуки на певних частотах. При полюванні за комахами вони можуть покладатися винятково на свій зір.

ТОП-10 цікаві факти про хамелеона

  • Хамелеони відомі здатністю змінювати колір тіла, але вони не можуть цього робити, коли сплять.
  • Хворий хамелеон може стати повністю чорним.
  • Хамелеон здатний повністю змінити колір шкіри протягом 20-30 секунд.
  • На зміну забарвлення хамелеона впливає чимало чинників. До них належать температура, вологість, освітлення оточення, а також переляк, ситість, спрага тощо.
  • У самців деяких видів хамелеонів на голові є роги, які відсутні у самиць.
  • Довжина еластичного язика хамелеона може перевищувати довжину тіла цієї ящірки.
  • Очі у хамелеона можуть одночасно обертатися у різних напрямах.
  • Хамелеон закриває очі, коли тягне до рота здобич, захоплену язиком.
  • Зір хамелеона дозволяє побачити дрібну мошку на відстані до 10 м.
  • Ці ящірки стають активнішими при яскравому освітленні.

Що їсть хамелеон?

Ці ящірки всеїдні, але значну частину їхнього раціону складають комахи. Іноді хамелеони можуть споживати кульбаби та іншу рослинність. Проте їхня головна їжа – коники, цвіркуни та бабки.

Окремі види хамелеонів можуть бути винятково комахо- чи рослиноїдними. Проте більшість цих ящірок надає перевагу змішаному раціону. Хамелеони можуть їсти ягоди, листя, фрукти, комах, черв’яків, равликів, павуків. Найбільші види родини Хамелеонові здатні полювати навіть на дрібних плазунів та пташок.

Що їсть хамелеон

Хамелеони переміщуються дуже повільно. Тому довгий та липкий язик – їхня єдина можливість швидко спіймати бажану здобич.

Хамелеони не споживають багато води, але їм необхідний постійний доступ до неї. Особини, що мешкають у лісах, п’ють краплі вологи з листя після дощів. Більшість хамелеонів воліє відшукати джерело води, що крапає зверху, замість того, щоб наближатися до калюж чи водойм.

Цікавий факт! Очі хамелеона дозволяють отримувати панорамний огляд під кутом 360° на відстані до 10 м поперед себе. Саме тому ці плазуни легко помічають свою здобич та своєчасно рятуються від хижаків.

Розмноження хамелеонів

Більшість цих ящірок відкладає яйця. Самиця хамелеона риє ямку у ґрунті та відкладає туди до 20-40 яєць. Певна кількість залежить від виду. Термін появи на світ малюків варіюється від 4 місяців та 1 року. Наприклад, потомство звичайного хамелеона з’являється через 9 місяців після відкладання яєць.

Зовні усі новонароджені хамелеони нагадують мініатюрні версії своїх батьків. Вони мають чимало хижаків, тому зразу після народження намагаються потрапити на дерево, де шанси на виживання завдяки маскуванню у них значно вищі.

Тривалість життя хамелеона

У дикій природі хамелеони живуть 4-8 років. Тривалість їхнього життя у неволі може збільшуватися до 10 років. Деякі види хамелеонів у природі знаходяться на межі зникнення. Втрата середовища існування – головна причина скорочення чисельності цих ящірок.

Чим менший вид хамелеонів, тим більше хижаків він має. До головних ворогів цих ящірок належать змії, птахи, мавпи та різноманітні ссавці. Здатність змінювати колір тіла залежно від оточення – головний спосіб захисту хамелеонів.