Маршрут Одіссея: на яхті шляхом легендарного героя – ТОП-14 місць

Маршрут Одіссея - на яхті шляхом легендарного героя

Повернення Одіссея до Ітаки затягнулося на 10 років. Сучасні шукачі пригод можуть легко відтворити легендарну одіссею. Для цього достатньо орендувати вітрильно-моторну яхту та відправитися за маршрутом Одіссея. Існує кілька версій, яким був шлях персонажа Гомера. Для сучасних яхтсменів оптимальним є маршрут Одіссея, що об’єднує найпопулярніші місця на теренах Середземномор’я.

Маршрут Одіссея від початку: Троя – Егейським морем із зупинкою у турецькому місті Едреміт

Морська подорож за маршрутом Одіссея тривалістю у кілька тисяч морських миль починається у легендарній Трої на теренах сучасної Туреччини. Після завершення Троянської війни герой епосу Гомера разом зі своєю командою збирався повернутися додому до Греції. Проте замість швидкого тріумфального повернення на батьківщину їм довелося здійснити величну подорож.

Маршрут Одіссея від початку - Троя

Зараз можна відвідати руїни Трої – легендарного міста, відкритого Шліманом. Троянська війна була однією з величних битв у світовій історії. Наразі можна постояти на колишніх полях воєнних баталій, де, за строками Гомера, воювали Ахіллес, Паріс та Гектор.

Подорож Одіссея Егейським морем – Ісмарос у Греції

Замість того, щоб обрати маршрут на південь навколо грецьких островів з кінцевою зупинкою в Ітаці, команда Одіссея відправилася далі на північ. З метою поповнення запасів провізії екіпаж зробив зупинку на острові кіконів.

Подорож Одіссея Егейським морем – Ісмарос у Греції

Тут люди Одіссея пограбували місцевих, забравши собі все золото, їжу та прісну воду. Боги розгнівалися на героїв. Саме їхній гнів за це мародерство й стало причиною покарання у вигляді подальшого скитання Одіссея по світу.

Містом кіконів міг бути Ісмарос, розташований на східному узбережжі Греції. Олександруполіс – найближчий до нього порт. Саме у ньому при подорожі за маршрутом Одіссея на яхті можна зробити зупинки для поповнення запасів. Тут також можна побачити красивий старовинний маяк.

Маршрут Одіссея: подорож південною частиною Середземного моря – Габес у Тунісі

Після відвідування острова кіконів команда Одіссея суттєво зменшилася. Корабель постійно потрапляв у сильні шторми. В результаті цих стихій його занесло у південну частину Егейського моря.

Далі шлях героїв Троянської війни пролягав вже через Середземне море до затоки Габес. Остання знаходиться на теренах сучасного Тунісу. Саме тут команда Одіссея опинилися у гостинних лотофагів.

Маршрут Одіссея - подорож південною частиною Середземного моря – Габес у Тунісі

Місцеві мешканці пригощали гостей п’янким еліксиром лотоса. Через це мореплавці занурилися у радісне забуття. Команда забула про необхідність повернення до батьківщини. Зрозумівши, що їх настигло нове лихо, Одіссей почав намагатися силою повернути екіпаж на корабель.

Сучасний Габес – портове місто Тунісу. Воно вражає красивою ісламською архітектурою та багатьма традиційними східними базарами. За бажання відвідати кращі пляжі Туніса, варто трохи відійти від маршруту Одіссея та відвідати сусідній острів Джерба.

Подорож Одіссея північною частиною Середземного моря – Агрідженто в Італії

Після виходу від острова лотофагів корабель Одіссея направився на північ. Наступною зупинкою стала Сицилія, де герої стикнулися з циклопом.

Острів з мальовничими краєвидами та розслабленою атмосферою не випадково здався Одіссею підозрілим. Згодом виявилося, що тут мешкає циклоп Поліфем.

Подорож Одіссея північною частиною Середземного моря – Агрідженто в Італії

Сучасна Сицилія більш гостинна. Тут знайдеться чимало марин та гаваней, де можна зробити зупинку під час подорожі яхтою в Італії.

Неодмінно слід відвідати місто Агрідженто. Тут знаходиться дивовижна «Долина храмів» та руїни стародавнього міста Агракас. Також заслуговує на увагу природний заповідник Пунта-Б’янка з мальовничими бухтами та пляжами.

Маршрут Одіссея: південно-західна частина Середземного моря – Пантеллерія в Італії

Покинувши острів циклопа, команда Одіссея відправилася на захід, щоб зробити зупинку на іншому острові. Легенда стверджує, що бог вітру Еол допоміг героям. Він подарував Одіссею сумку з попутними вітрами, завдяки яким можна було швидко дійти до Ітаки.

Проте деякі члени екіпажу заздрили Одіссею через цей подарунок. Вони були впевнені, що сумка повна золота та срібла. При її відкритті закриті вітри вилетіли на волю та віднесли корабель далеко від потрібного курсу.

Маршрут Одіссея –  південно-західна частина Середземного моря – Пантеллерія в Італії

Островом Еола з поеми Гомера міг бути італійський Пантеллерія. Цей великий морський острів поблизу Сицилії вражає неймовірними краєвидами.

Зубчасті верхівки туфових скель оточують смарагдові кущі, створюючи чудовий фон для пляжного відпочинку. На морських теренах поблизу острову розташована велична природна арка, що слугує місцем для фотосесій на яхті у морі.

На яхті маршрутом Одіссея: західне узбережжя Північної Африки – Північний схід Алжиру

Під час подорожі поблизу узбережжя Північної Африки команда Одіссея зробила зупинку на Телепілусі – острові лестригонів. Кілька членів екіпажу відправилися на берег для розвідки, але стикнулися з людоїдами.

На яхті маршрутом Одіссея – західне узбережжя Північної Африки – Північний схід Алжиру

При спробі покинути острів корабель Одіссея обстріляли камінням. Багато членів команди загинули.

Наразі на цій ділянці за маршрутом Одіссея можна відвідати портове місто Скікда. Його складно назвати центром туризму на теренах Алжиру. Проте тут можна відвідати відокремлені мальовничі пляжі Колло та Скікда.

За маршрутом Одіссея у північній частині Середземного моря – Острів Пальма в Іспанії

Поспіхом покинувши острів Телепілус, команда Одіссея відправилася на північний схід, до узбережжя сучасної Італії. Тут вони зробили зупинку на острові Цирцеї.

Чарівниця напоїла мореплавців отруйним вином, і ті обернулися на свиней. Одіссею вона залишила людську подобу, бо закохалася у нього.

За маршрутом Одіссея у північній частині Середземного моря – Острів Пальма в Іспанії

Він зміг домовитися з чаклункою, щоб та повернула його команді вигляд людей. За це Одіссея пообіцяв на цілий рік залишитися поряд з Цирцеєю.

Островом чарівниці міг би бути сучасний острів Пальма. Він має славу одного з найкрасивіших курортів Середземного моря. Тут можна забути про все, насолоджуючись пляжним відпочинком та дослідженням безлічі архітектурних та природних пам’яток.

Маршрут Одіссея уздовж західного узбережжя Іспанії – Іспанська Валенсія

Коли Одіссей забажав покинути острів Цирцеї, чаклунка відправила його в Аїд до провидця Тіресія, який міг підказати шлях до Ітаки. Хоча у гомерівській поемі шлях до підземного царства здавався дуже простим, насправді такого маршруту немає.

Маршрут Одіссея уздовж західного узбережжя Іспанії – Іспанська Валенсія

Замість цього можна відвідати південні поселення материкової частини Іспанії. Ця мальовнича місцевість з чудовою кухнею, винами та музикою дозволить відчути себе у земному раю.

Подорож Одіссея у східній частині Середземного моря – Кальярі на Сардинії

Після вдалої подорожі до Аїда Одіссея повернувся до своєї команди та разом з нею відправився на схід. Коли корабель дійшов до узбережжя острова сирен, Одіссей заткнув вуха собі та іншим бджолиним воском, як його навчила Цирцея. Так команді вдалося уникнути загибелі через чарівний спів сирен.

Подорож Одіссея у східній частині Середземного моря – Кальярі на Сардинії

На райське узбережжя острова сирен може претендувати південне узбережжя Сардинії. Кальярі – найближче місце до легендарного острова сирен. Це портове місто вражає яскравими будівлями та позолоченими куполами храмів.

Архітектура та культура на Сардинії суттєво відрізняється від тих, що властиві материковій частині Італії. Тому тут можна провести декілька днів, насолоджуючись доволі колоритною атмосферою острова.

Подорож Одіссея східною частиною Середземного моря – Мессіна на Сицилії

Подальший маршрут Одіссея пролягав через дуже небезпечну протоку. Корабель повинен був проскочити між двох скель, що охоронялися Сциллою та Харибдою.

Подорож Одіссея східною частиною Середземного моря – Мессіна на Сицилії

Перша була гігантським звіром з шістьма головами, а друга – підводним чудовиськом, яке винурювало з-під води та ковтала кораблі. Одіссей вирішив пройти мимохідь Сцилли, пожертвувавши шістьма членами екіпажу.

Мессіна – італійське місто, яке вважають «брамою до Сицилії». Протягом всієї історії воно було стратегічно важливим транспортним вузлом. Протока, що розділяє Сицилію та материкову частину Італії, дуже вузька. Саме це й могло посприяти появі міфу про Сциллу та Харибду.

Маршрут Одіссея у південній частині Середземного моря – Мальта

Тримаючи шлях на південь, команда Одіссея зробила зупинку на острові Геліоса. Зійшовши на берег, мореплавці помітили багато великої рогатої худоби. Проте Одіссея був попереджений, що ці тварини належать богу сонця. Тому він дав наказ, щоб ніхто їх не чіпав.

Проте, під час очікування попутного вітру мореплавці провели на острові понад місяць. Від голоду вони все ж з’їли кілька корів Геліоса. Через це знову накликали на себе гнів богів.

Маршрут Одіссея у південній частині Середземного моря – Мальта

Сонячна Мальта може сміливо претендувати на міфічний острів Геліоса за маршрутом Одіссея. У мальтійській історії залишили свій слід давні римляни, маври, госпітальєри, англійці та французи.

Тому Мальта вражає багатою культурною та історичною спадщиною. Тут можна відвідати старовинні фортеці та побачити мегалітичні храми, включаючи погребальний комплекс, що датується 3600 р. до н.е.

Подорож Одіссея західною частиною Середземного моря – Ібіса в Іспанії

Геліос покарав команду Одіссея, наславши на них сильні шторми. Чимало мореплавців потрапили до пащі Харибди. Згодом корабель дуже довго дрейфував морем перед тим, як прибитися до узбережжя острова Каліпсо. Тут Одіссей провів 7 років у полоні німфи Каліпсо.

Подорож Одіссея західною частиною Середземного моря – Ібіса в Іспанії

На цей міфічний острів може претендувати сучасна Ібіса. Вона належить до складу Балеарського архіпелагу та має славу одного з найкрасивіших місць у Середземномор’ї. Мальовничі поселення, піщані пляжі та ароматні соснові ліси тут тісно сусідять з галасливими курортами з нічними клубами та вечірками.

Яхтинг Середземним морем – Санта-Тереза-Галлура на Сардинії

Подальший маршрут Одіссея пролягав біля острова Цирцеї. Герой мандрував один на плоту, що був зруйнований під час шторму. Сам мореплавець був викинутий на берег острова Схерія – батьківщини феаків.

Яхтинг Середземним морем – Санта-Тереза-Галлура на Сардинії

Прийшовши до тями, Одіссей побачив себе в оточенні жінок, одна з яких була королівською дочкою. Навсікая закохалася у грецького героя, і той вже збирався одружитися з нею. Проте перед весіллям Одіссей почув пісню сліпого барда про героїв Троянської війни, і вирішив завершити свою подорож на батьківщину.

Північне узбережжя Сардинії не менш мальовниче, ніж південне, де за давньогрецькими міфами жили сирени. Невелике прибережне місто Санта-Тереза-Галлура відоме найчистішими пляжами на Сардинії. Тут можна насолодитися пляжним відпочинком та провести чимало часу, досліджуючи підводне життя при дайвінгу.

Завершальна частина подорожі Одіссея – Ітака у Греції

Кінцеву частину своєї подорожі додому Одіссей провів на кораблі, подарованому батьком Навсікаї. Судно було повністю оснащене всім необхідним. Тому завершальна ділянка шляху минула для героя-мореплавця без особливих пригод.

Завершальна частина подорожі Одіссея – Ітака у Греції

Ітака досі залишається відомим портовим містом Греції. Вона вражає колоритною грецькою атмосферою. Влітку тут можна побачити чимало вітрильних та моторних яхт. Тут можна зайнятися яхтингом та дайвінгом. Місцеві пляжі ідеальні для пляжного відпочинку.

Відвідування мальовничих остовів та пляжів, оточених скелями та бірюзовими водами, дозволить зануритися у подорож маршрутом Одіссея. Спостерігаючи світанки та заходи сонця тут, не складно повірити, що саме ці місця надихали Гомера на створення «Одіссея».