Озера Болгарії: ТОП-8 красиві водойми країни – фото, назви, опис

Озера Болгарії – фото, назви, опис

Болгарія відома гірськими та приморськими краєвидами. Проте, крім гір та моря, на теренах країни існує понад 30 мальовничих озер. Більшість з них розташовані в оточенні гір. Нижче наведені найвідоміші та найкрасивіші озера Болгарії (з фото та описом), які слід відвідати заради незабутнього відпочинку.

Сім Рильських озер

Рильські озера у Болгарії не належать до найбільших у країні, але є найкрасивішими та найвідомішими серед туристів. Вони мають льодовикове походження та розташовані на висоті 2100-2500 м у північно-західній частині гірського масиву Рила. Саме останньому вони й завдячують появі своєї назви.

Усі Рильські озера Болгарії об’єднані один з одним крихітними струмками. Через цю географічну особливість вони здаються єдиною озерною системою.

Сім Рильських озер у Болгарії

Кожне Рильське озеро має унікальну власну назву, що відображує форму водойми або пов’язану з ним легенду. Найвищим у цій озерній системі є озера Сльоза. Назва пов’язана з неймовірно чистими та кристально-прозорими водами.

Трохи нижче за Рильське озеро Сльоза розташована водойма Око. Назва зумовлена характерною окоподібною формою цього озера Болгарії. Наймілкішими у цій озерній системі є Рибне та Нижнє озеро.

Болгарські гірські озера – Урдіні

Це ще одна мальовнича група озер в оточенні гір Рила на теренах Болгарії. Проте озерна система Урдіні менш відома серед туристів, ніж Рильські озера. Вона складається з шести льодовикових озер середнього розміру.

Подібно до Рильських, озера Урдіні також розташовані у північно-західних горах масиву Рила. Проте знаходяться вони далі на захід, у найбільш важкодоступній гірській місцевості.

Болгарські гірські озера – Урдіні

З обох боків ці озера Болгарії оточені величними горами. На заході їх захищає вершина Дамга (2670 м), а на півдні – пік Додов (2661 м). Саме з висоти цих гір можна здалеку побачити мальовничу панораму Урдіні.

Складається ця озерна система Болгарії з 6 озер. До них належать Трикутник, Сухе, Рибне, Ботанічне, Велика та Мала Паниця. В цих озерах Болгарії мешкає чимало річкової та райдужної форелі. Проте риболовля тут заборонена, адже ця озерна система належить до Рильського національного парку.

До гори Дамга ближче за всі водойми знаходиться найменше озеро цієї озерної системи – Рибне чи Дамгське. Воно розташоване на висоті 2348 м. Хоча Рибне озеро Урдіні є найменшим за розміром, воно має найбільшу площу водозбору у цій озерній системі.

Найбільшим озером Урдіні є Велика Паниця, яке охоплює площу 2,5 га та має об’єм 89,5 тисяч кубічних метрів. Воно розташоване на висоті 2278 м та є найнижчім у цій системі озер.

Озера Болгарії - Урдіні

Найвищим тут є озеро Сухото, що знаходиться на висоті 2375 м, неподалік від вершини Додов. Воно має круглу форму, а глибина у ньому сягає 5 м.

Трикутник посідає друге місце за площею, що становить 2,34 га. Інші окремі озера мають відносно невеликі габарити – площу у межах 0,8-2,5 га. Найглибшим озером Урдіні є Мала Паниця, яке знаходиться на відстані приблизно 8 м від Рибного озера.

Бургаське озеро (Бургас чи Вая) – найбільше природне озеро Болгарії

Це велике болгарське озеро охоплює площу 27-29 кв. км. Воно простягається на 13 м уздовж та має ширину у межах 2,5-5 км. Розташоване найбільше озеро Болгарії на західному узбережжі Чорного моря, поблизу курорту Бургас. Воно утворилося як морський лиман ще наприкінці пліоцену.

Наразі солоність вод озера Бургас становить від 4 до 11% залежно від річних та сезонних умов. З морем воно пов’язане каналом зі шлюзом. Від морських вод озерні відокремлені лише однією піщаною косою Кумлука.

Бургаське озеро (Бургас чи Вая) – найбільше природне озеро Болгарії

Вода у Бургаському озері завжди солона. Тут водиться морська риба, зустрічається чимало білих пеліканів та білих лелек, кваків, чепур та жовтих чапель. Загалом на водоймі мешкає близько 250 видів птахів. З 1997 року це озеро Болгарії має статус охоронної природної зони.

Цікавий факт! До 1942 року Бургаське озеро було відоме під назвою «Вая».

Атанасівське озеро у Болгарії

Прибережне Атанасівське озеро – одне з кращих місць для відпочинку поблизу міста Бургас. Водойма розташована на околиці цього відомого курорту Болгарії та відома своїми лікувальними грязями.

Атанасівське озеро є частиною Бургаського озерного комплексу. На сході воно межує з Чорним морем, від якого відокремлене Атанасівською косою – піщаним пляжем довжиною 1 км.

Озера Болгарії з фото - Атанасівське озеро

Це болгарське озеро простягається майже на 9 км та сягає 4,3 км вшир. Глибина у ньому варіюється у межах 0,8-0,9 м. Влітку його води набувають рожевого відтінку, що пов’язано з наявністю водоростей дуналіела солоноподібна.

Крім того, на забарвлення водойми впливає чималий вміст магнію. Озерні води можуть набувати різноманітні відтінки – від синьо-зеленого до рожево-червоного.

Атанаське озеро є відомим центром видобутку солі у Болгарії. Проте до промислової зони належить лише південна частина водойми. Соляний видобуток тут відбувається ще з 1906 року. Щорічно на озері добувають до 40 тисяч тонн солі. Соляна концентрація цієї водойми сягає 27%.

Атанасівське озеро у Болгарії

Північна частина Атанаського озера ще у 1980 році була оголошена заповідною. Пізніше до заповідника додалася й південна частина водойми. Це озеро Болгарії є справжнім раєм для бердвотчерів.

На узбережжі водойми мешкає чимало різноманітних куликів та водоплавних птахів. Символом цього заповідника Болгарії є пташка дерихвіст лучний.

Цікавий факт! Атанасівське озеро не замерзає навіть взимку, тому сюди залюбки злітаються водоплавні птахи.

Соляні озера Болгарії: Поморійське

Це мальовниче озеро Болгарії є найпівнічнішим серед прибережних Бургаських озер. Розташоване воно поблизу приморського міста Поморіє. Від морських вод його відокремлює природна піщана коса та штучні дамби.

Простягається це болгарське озеро на 5-6 км уздовж та має площу близько 8,5 кв. км. Його ширина варіюється від 350 м у північній частині до 1,6 км по центру.

Поморійське озеро – справжній спа-салон, створений самою природою. Водойма відома своїми лікувальними грязями та збагаченими мінералами водами. Концентрація солі тут значно вища, ніж у Мертвому морі. Солоність водойми становить 60-80%.

Соляні озера Болгарії - Поморійське озеро

Здавна Поморійське озеро слугує місцем видобутку солі. Зберігає воно цю функцію й досі. На озерному узбережжі можна відвідати Музей солі – єдиний у Болгарії. Поряд з ним розташований ще й Центр дикої природи з експозицією дивовижного біорізноманіття цієї місцевості.

Поморійське озеро відоме як один з найбільших пташиних заповідників у Болгарії. Тут зустрічається 269 видів птахів. Заповідний статус озерні терени отримали у 2001 році. Риболовля на цьому озері Болгарії заборонене, тому для птахів тут справжній рай.

Цікавий факт! Поморійське озеро – місце у Болгарії, де щорічно видобувають близько 30 тисяч тонн солі.

Озера у Болгарії: Сребирна

Це найбільше прибережне озеро Болгарії розташоване у північно-західній частині країни. Воно простягається на 1,5 км уздовж узбережжя ріки Дунай, а вшир сягає 1,4 км та охоплює площу 2,5 кв. км. Глибина тут коливається від 0,7 м до максимальних 2 м.

Узбережжя озера Сребирна поросле болотною рослинністю. За спостереженнями дослідників, тут мешкає понад 200 видів птахів. Ще з 1948 року територія озера Сребирна у Болгарії є біосферним заповідником.

Озера у Болгарії з фото - Сребирна

Через неймовірне біорізноманіття птахів воно навіть було взято під охорону ЮНЕСКО у 1983 році. Кучеряві пелікани, коровайки, чаплі та косарі – найвідоміші мешканці цього прибережного озера Болгарії.

На узбережжі розташований невеликий Музей природи. У ньому є спеціальні камери спостерігання, встановлені біля пташиних гнізд, і туристи мають змогу побачити наживо життя птахів.

Цікавий факт! Через величезне різноманіття птахів озеро Сребирна ще відоме як «пташине Ельдорадо» на теренах Болгарії.

Красиві озера Болгарії з фото: Тевно

Це мальовниче озеро Болгарії в оточенні гір Пирин має славу одного з найкрасивіших у країні. Розташоване воно на висоті 2512 м. Назва водойми перекладається з болгарської мови як «Темне озеро», що пов’язано з неймовірно темними водами.

Красиві озера Болгарії з фото - Тевно

На узбережжі розташоване гірське шале, де можна зупинитися на ночівлю після тривалого гірського походу. Піший маршрут до озера Тевно у Болгарії займає до 4-х годин. Туристам без досвіду краще найняти професійного гірського гіда.

Гірські озера Болгарії: Попове

Це мальовниче гірське озеро Болгарії також розташоване у горах Пирин. На відміну від Тевно воно значно доступніше для туристів. При невеликій площі це болгарське озеро є найглибшим у горах Пирин та другим за глибиною (29,5 м) у Болгарії. Саме тому воно ще відоме як «Море Пирин».

Водойма належить до групи з 11 Попівських озер, що є однією з найпопулярніших природних пам’яток Пирина. Розташоване Попове озеро на висоті 2234 м. На його водних теренах є невеликий острівець. За легендою, цей шматочок суходолу – прикраса священника, якого скинув з гори у воду бог Перун.

Гірські озера Болгарії - Попове озеро

Попове озеро у Болгарії живиться дощовими та талими водами. Крім того, воно поповнюється завдяки двом маленьким джерелам, розташованим на південному боці водойми.

Найбільше води в озері Попове наприкінці весни, коли тануть сніги у горах навколо. Узбережжя водойми оточене мальовничими луками та лісами гірської сосни, де вік окремих дерев перевищує сотню років.